Inne i ett skov

Torsdagen och fredagen gick ju i migränens tecken och idag blev det ännu en dag med migrän. Så jag har tillbringat även denna söndag med ett hårt band runt huvudet och så har jag fått använda spikmattan som huvudkudde igen! Detta var inte alls vad jag hade planerat denna dag, heller!

På något sätt så lyckades jag få ihopa en fiskgratäng på torskfileèr, skivad fänkål och äpple och sen en sås med smak av senap. Det blev ok MEN något saknades eller så skulle jag bytat ut äpplena mot något annat. Kramar

Adventskalender = check

I fjor fick mina barnbarn en adventskalender utav mig som innehöll små pixiböcker och i år har jag beställt en ny då den var populär utav både barnen och föräldrarna. Så i år får dom 2017 års modell med 24 nya sagoböcker så dom kan läsa en varje kväll fram till och med julafton. Det är ju mindre än 3 månader dit och tiden går himla fort! Adventskalendrarna ska man ju oxå hinna få färdiga innan december månad börjar. Man kan göra det lätt för sig genom att köpa en sådan här, alla 24 dagarna klara! Jag tycker att man ska uppmuntra barn till att titta och läsa i riktiga böcker, så inte allt blir på paddan och datorn.

Kramar

Hemma 

En vecka är avverkad utav semestern. Jag har fått gjort en del; sovit över hos barnbarnen, umgåtts med systra och så 3 dagar i Danmark. Idag skulle det bli en hemmadag. Det blev att jag intog morgonkaffet ute på balkongen, skönt trots att det började regna. Lite senare var det dax för en eftermiddag i tvättstugan, prickade in rätt dag för det då regnet bara eskalerade. Kramar

Egentid med barnbarnen 

Att få umgås med dessa två är blan det bästa jag vet! Vadå ”passa” barnbarn, jag umgås med dom! Visst sen tar det på krafterna, man är ju inte purung längre, men jag älskar att skapa den kontakten som vi gör när vi är ensamma. Dom är så annorlunda när man är själv med dom, inte  en massa gnäll som det kan bli när föräldrarna är med. För ”gnälla” ska barn göra med sina föräldrar och det i en himla massa år oxå! När jag umgås ensam med dom så får jag lite mer utav det goda som allt arbete deras föräldrar gör, ger. Fördelen med att vara mormor 😊 och idag fick jag ett fint beröm utav Hugo, -”mormor jag älskar dig och du är bäst!” .. kan man få höra nåt bättre? Mitt hjärta smälte! Kramar 

Slippa botox – man kan ju hoppas!

Dotra plockade hallon från Hallongården till mig – dom ska jag nu stoppa i huvet.
Om du som jag kanske ibland skulle vilja ha lite botox både här och där, kanske tom ett och annat lyft nånstans – för kroppen förfaller ju faktiskt med åren, både på utsidan och insidan, tyvärr. Jag hittade dessa tipsen i en tidning och som vanligt vill jag dela med mig.
”Ut med socker, in med fisk och fibrer
Ett ögonblicks njutning på tungan, till exempel en bit tårta, kan sätta märkbara spår senare. Sockret hamnar nämligen i blodet, som skickar det vidare till huden där det på sikt förstör ytan. Här visar vi hur processen fungerar.

Var försiktig med sött

Minska på godis, vitt bröd, ris, vit pasta, pizza, läsk med socker, juice och andra snabba kolhydrater. De tas upp extra snabbt i blodet, får blodsockret att stiga och gör att huden åldras snabbare.
Skydda dig med fisk

Ät fet fisk som har massor av omega-3-fettsyror, som är ett av de bästa antiinflammatoriska medel som finns i mat. Lax, makrill, hälleflundra och sill är bäst. Håll igen på kött, särskilt halvfabrikat, rött kött och mycket fett kött.

Örter motverkar inflammation

Utnyttja de antiinflammatoriska ämnen son finns i kryddörter, bär samt grönt te och rött rooiboste för att skydda hudens proteiner mot åldrande inflammationer.

Välj rätt fett

Få antiinflammatoriskt fett från rapsolja, olivolja, mandlar, nötter, jordnötssmör, avokado och oliver.

Stabil energi med kostfibrer

Kasta dig över grova grönsaker, nötter och baljväxter, vars kostfibrer är optimala för att stabilisera blodsockret och undvika kraftiga insulintoppar.

Satsa på fullkorn

Fullkornsprodukter är ett mycket bättre alternativ än vitt bröd och andra snabba kolhydrater, men de har inte samma stabiliserande supereffekt på blodsockret som grönsakerna.

Se till att få i dig krom

Mineralet krom hjälper insulinet att stabilisera blodsockret. Nötter, skaldjur och magert kött är superbra källor till krom.

Upp och hoppa, allt räknas …

Ta trapporna, låt bilen stå, lek med ungarna. Få upp pulsen på gymmet, i löpspåret, i simhallen. Det är egentligen ganska enkelt: Rör på dig.

Inaktivitet fungerar som socker

Både vardagsaktiviteter och ren träning har stor påverkan på ditt blodsocker. Precis som intag av socker kan inaktivitet höja ditt blodsockervärde. Bristen på rörelse får också insulinet att fungera sämre eftersom kroppens celler inte känner av hormonet och därmed inte i lika hög grad kan städa undan sockret ur blodet – vilket gör att blodsockret ligger högt under en längre tid.

Träna inte blodsockret i botten

Motion ger också det goda med sockret: Den bildar signalämnet serotonin i hjärnan och lurar därmed hjärnan att tro att den får socker. Men träna inte så att blodsockret går helt i botten, och därmed ger dig ett oemotståndligt sötsug. Tanka upp med nyttiga kolhydrater efter hand, om du tränar under en längre tid.”
Kramar

Michael Nyqvist

Jag blev riktigt, riktigt chockad när jag såg att Michael Nyqvist dog igår! Han hade ju inte gått ut med att han var sjuk så beskedet kom verkligen som en bomb. Även om dom sista bilderna man sett på honom såg att han inte såg riktigt frisk ut, så visst hade man tankarna på att det kunde vara något MEN det kunde oxå vara en förvandling inför en särskild filminspelning? Jag har precis sett svt`s ”Ett porträtt – Michael Nyqvist” på svt-play och jag blev förvånad över hur mycket han egentligen har gjort! Så mycket mer än jag trodde, jag har en del att se med andra ord! Jag tycker att han var en fantastisk skådespelare och jag tycker att det är så himla tråkigt att han lämnade oss så tidigt, alldeles för tidigt, jag är säker på att han hade så mycket mer att ge!  Colonia – spelar mot Emma Watson, bygger på vittnesuppgifter från inblandade
Med Tom Cruise i Mission Impossible – ghost protocol Grabben i graven bredvid – guldbagge för bästa manliga huvudroll 100 code – serieFick guldbagge för bästa birollen i Den allvarsamma lekan” – filmThrillern I.T med Pierce Brosnan Zero hour – tv-serie Så som i himmelen – film 2004, första jag såg med honom Girl in the book – filmKamraterna – den första tv-filmen han gjorde

Han skrev oxå böcker; När barnet lagt sig och Dansa för oss, jag vill läsa bägge!

Tankar till hans familj och andra nära och kära till honom.

Kramar

Fästingar

Fästingar är världens mest äckliga och helt värdelösa djur! Eller man kanske ska säga odjur! Dom fyller ingen funktion alls utan sitter bara på ett grässtrå och väntar på att vi ska komma förbi så dom kan bita sig fast i oss! Blä!! Om du nu skulle drabbas utav dessa äckliga saker så tänk på detta:

1. Använd en spetsig pincett

För att ta bort fästingen på bästa rätt behöver du rätt verktyg, har du fått ett fästingbett behöver du en spetsig pincett för att lättast bli av med krytpet.

2. Plocka bort fästingen så nära huden som möjligt

Fästingar biter sig fast i huden med sina små, små huggtänder. Därför ät det viktigt att gripa tag i fästingen så nära huden som möjligt. Man ska inte klämma på fästingens mage, då kan giftig vätska komma i in i ditt sår.

3. Dra uppåt med stadig hand

När du fått ett bra grepp med pincetten är det dags att dra loss den. Det gäller att du tar det försiktigt, men ändå stadigt. Dra fästingen uppåt, direkt från huden. Ryck eller vrid inte pincetten, då kan du slita loss fästingens kropp från dess huvudet. Skulle du råka göra det ändå, plocka bort huvudet med hjälp av pincetten.

4. Rengör händerna 

Tvätta alltid händerna noga, tvål och varmt vatten duger gott och väl.

5. Döda fästingen

Trodde du att du var klar, nu när du tagit bort fästingen från kroppen? Tänk om. Nu är det dags att ta kål på den så att den inte kan skada någon annan.

Om du tycker att det är äckligt att klämma den till döds klan du spola ner den i toaletten. Då kommer den garanterat att dö säger fästingexperten Lars Lundqvist. Du kan även bränna upp den. Om du skulle misstänka att fästingen bär på en sjukdom kan du spara den i en påste efter att du dödat den, på så sätt kan läkare göra tester på den för att säkerställa om du drabbats eller inte.

6. Efteråt: Titta efter symptom

Du kan drabbas av feber efter att ha fått ett fästingbett. Då kan det vara bra att besöka en läkare.

Vårdguiden skriver att man ska vara uppmärksam på om huden vid bettstället rodnar efter en vecka eller mer. Samt om rodnaden växer i storlek efter hand. Du borde kontakta en vårdcentral om rodnaden är större än fem centimeter i diameter.

Om du en tid efter fästingbettet får feber, huvudvärk, känner dig illamående, är ovanligt trött, har värk i muskler eller leder eller får ansiktsförlamning ska du också kontakta vårdcentralen.

Det gäller också att du tvättar bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Några dagar senare kan det vara lite rött och svullet. Vid den tiden kan man ganska enkelt plocka bort eventuella kvarvarande delar av fästingen med en pincett eller nål. Men det är inte nödvändigt att göra det.

Så, gå nu ut och njut utav sommaren OCH stöter ni på nåt sånt här djur – kom ihåg: You´ve got licence to kill it!

Kramar

Först förstör jag – sen lagar jag! 

Ni vet den där känslan när ni tar sönder någon annans saker! NAJshitoxågårdetattlimmamedsilvertejp!?!? Varförskullejagröraden!?!?!  Jag knäckte dotras kakfat första dagen dom åkt på semester då jag försökte räta up den. Jag ilade hem och letade på nätet efter var jag kunde beställa ny ”pinne”. Jag hittade ett ställe där jag kunde beställa och få hem den till brevlådan, bara hålla tummarna att den levererades innan dotra kommer hem. Igår kom ”pinnen” och jag fixade kakfatet idag innan familjen anlände! Puh, tror inte dom kommer att märka det :). Denna pinnen känns mycket starkare och stadigare, hoppas den håller bra!Kramar